Janakiram Layout (Silje ♪)


Janakiram Layout

God kveld♥ Her har vi nettopp kommet hjem fra valentines-taco hos naboene. Det bor folk fra USA og Nederland i samme bygning som oss, så det var hyggelig å endelig få hilse på alle sammen. Håper dere koser dere hjemme med snø og ordentlig vinter. Jeg kjenner at jeg savner kaldt vær!

Men nå over til det jeg egentlig skulle fortelle om! Det ene stedet vi har vært på heter Janakiram Layout og er en urban slum. De første to dagene var jeg syk, så jeg fikk bare blitt med de to siste dagene for å se hva de gjør i denne slummen. Det var faktisk noen andre nordmenn der samtidig som oss, noe som var veldig hyggelig! Første dagen skulle det komme noen key members fra Christ som vi skulle være med til en skole, men de fra Christ måtte utsette besøket, så i stedet kom det noen damer fra en selvhjelpsgruppe som vi kunne snakke med.

Selvhjelpsgruppen var en gruppe kvinner som sparer penger sammen. De har et fast beløp én gang i uka. Kvinnene kan så søke om penger fra gruppa til det de måtte trenge av helseutgifter, klær, utdannelse til barna osv. Resten av gruppa stemmer over hvem som skal få prioritet av søknadene og det kreves et visst antall stemmer for å få søknaden godkjent. Noen grupper har holdt på i seks år, mens noen er nyoppstarta. De bruker også penger på sosiale aktiviteter som f.eks. dansekurs. De virker glade over å ha noen å gå til når de trenger det - også for den sosiale delen ved gruppa. En av lederne forteller at disse kvinnene også har hatt marsjer/kampanjer for å fremheve sosiale utfordringer for kvinner. Etter en stund var det en av kvinnene som inviterte oss til å feire kvinnedagen, 8. mars, med dem. De ville også at vi skulle komme i sari. Det var utrolig hyggelig å bli invitert og det hadde vært spennende å se hvordan de markerer dagen her. 


Janakiram Layout


Vi fikk chicken biryani til lunsj og fikk erfaring med å spise med hendene

Den andre dagen var jeg og Marte med til skolen vi egentlig skulle besøke første dagen. Marlene var syk, så hun måtte dessverre bli hjemme. Skolen var veldig "ordentlig" og fin i forhold til den vi har besøkt i L.R. Nagar. Den var ganske stor og de hadde vanlige klasserom, skolegård og uniformer. Vi gjorde ikke så veldig mye på denne skolen siden det var de fra Christ som skulle snakke med ulike klasser og finne ut om det var noe de kunne hjelpe til med. Det ble en del venting før vi fikk hilst på den siste klassen de var i. Hun ene læreren sa plutselig "nå kan dere spørre om ting" før hun viste oss inn i klasserommet, men vi hadde jo ikke forberedt noen spørsmål, så vi ble stående ved tavla som noen tullinger. Heldigvis tok en student fra Christ over og spurte elevene om masse forskjellig. Hun fikk også et av barna til å synge en sang for oss og hele klassen. 


Mange av barna stod lenge og vinket til oss før de måtte inn til timen

Da vi var ferdig på skolen fikk vi ta følge med de andre studentene til Anu Life som er en slags veskebedrift. Anu Life består av kvinner som lager vesker av "søppel", kartong osv. De kjøper inn ca. 300kg i måneden fra kafeteriaer. De vasker søppelet, fletter det sammen og syr det til vesker. Kvinnene jobber som hushjelp om dagen, så kommer de hit om ettermiddagen. Det er en sosial arena for disse kvinnene, ikke bare en jobb. De får lov til å ta en personlig dag av og til, og de blir tatt godt vare på her. De har toalett her fordi flere av kvinnene ikke har toalett hjemme. De bruker det offentlige slum-toalettet. En stor kurv tar ca. 1-2 timer å lage, så de får flettet ganske mange kurver på en uke. De samarbeider også med en skole i nærheten og betaler avgift for 2 måneder for kvinnenes barn.

Det var deilig å være på et nytt sted, selv om det bare ble en uke til sammen. Vi vil jo gjerne benytte oss av muligheten til å besøke flere steder, så det er ikke alle stedene vi får vært så veldig lenge på. Nå er det snart natt på denne kanten av kloden. Vi snakkes snart igjen.♥

8 kommentarer

Camilla

14.02.2017 kl.18:09

Så koselig!:)

Benedicte

14.02.2017 kl.19:06

Dere må ha en gaffel i veksa fra nå av tror jeg! :D hihi! Kos deg videre <3

Mamma

14.02.2017 kl.22:30

Vask hendene, sitt på venstre hånd og spis med fingrene av hjertens lyst. På tide med den erfaringen. Har du bilde av veskene de lagde? Hadde vært morsomt å se. Og bli med på feiringa 8.mars! Du kan jo kjøpe en sari for så å sy den om til noe annet etterpå, kanskje 😊 Klem

Silje Lyngmo Heien

15.02.2017 kl.10:19

Mamma: De andre har bilde av det (håper jeg!). Kan sende til deg?? Klem

En beundrer

14.02.2017 kl.22:35

Savner deg💓

Mamma

16.02.2017 kl.20:20

Ja, send bilde😁

Rune

16.02.2017 kl.20:27

Kjempe interessant å lese innleggene dine!

Still 8. mars - viktig å støtte kvinnekampen i India

Gleder meg til neste innlegg!

Oddvar Lyngmo

17.02.2017 kl.12:47

Spennende å høre hvordan kvinnenettverkene virker. Ikke ulikt foreningsliv her hjemme, men dog med ulik sosial profil.

Ser fram til å høre hva dere får ut av 8.mars der! 3>

Skriv en ny kommentar

hits