januar 2017 (Silje ♪)

januar 2017

L.R. Nagar

God morgen til dere hjemme i Norge! På onsdag hadde vi vårt første møte med en slum her i Bangalore. Vår avdeling på skolen, CSA, har flere prosjekter i en slum som heter L.R. Nagar. De har blant annet en transit school for barn som har droppet ut av vanlig skole, barnehage, barnas dag hvor barna får dra på tur og gjøre annet gøy, aktivitetssenter og selvhjelpsgrupper. Vi var på skolen fra 11-13 og i barnehagen 13-15 sånn at vi kunne få med oss begge deler før vi må bestemme hvor lenge vi vil jobbe på de ulike stedene. På skolen hadde vi danseleken og bjørnen sover, og så hadde vi en slags klappelek som klassen lærte oss. I barnehagen satt vi egentlig bare og lekte med barna til alle hadde blitt hentet. Både skolen og barnehagen er i vanlige hus, så det var veldig liten plass der. Det var heller ikke pulter eller stoler noe sted, så alle satt på gulvet. Jeg synes det var best å være på skolen, for i barnehagen virker det som det blir det samme hver dag. Man sitter kun og leker med barna, mens på skolen får vi se hva de lærer, hvordan klasseromsituasjonen er, og alt er litt mer variert. 


Dette er fra barnehagen i L.R. Nagar


 

Den slummen vi var i, var helt annerledes enn jeg hadde forestilt meg. Når jeg tenker på slum ser jeg for meg telthus uten strøm og vann man henter i en brønn. L.R. Nagar var full av blokker og rekkehus, og de hadde egne butikker rundt omkring. Det var som andre bydeler, men standarden var selvfølgelig mye lavere. Vi har fått beskjed om å være veldig forsiktige når vi skal gå til og fra skolen, og vi bør ha på oss sjal for vår egen sikkerhet. Jeg føler meg som en liten pinglete mus hver gang de minner oss på om å være forsiktig. Det virker jo ikke noe skummelt å gå 500 meter, men det er vel greit å høre på dem og ta våre forholdsregler. 

I går skulle vi også til L.R. Nagar og da kunne vi velge om vi skulle begynne dagen på skolen eller i barnehagen. Jeg og Marlene valgte skolen, mens Marte dro til barnehagen. Etter lunsj skulle vi få se aktivitetssenteret. På skolen begynte de med engelsk. De hadde kun én kopi av arbeidsheftet, så læreren skrev ned alle oppgavene i hver eneste elevs notatbok. Hvis de var bråkete eller ikke gjorde eller sa som de fikk beskjed om, fikk de en ørefik av læreren. Vi rakk bare å være der en time fordi vi plutselig fikk en telefon fra Mr. Jino om at vi måtte skynde oss til skolen for å hente noen papirer. Vi hadde nemlig en time på FRRO kl. 10 for å registrere oss (stay visa). Denne avtalen hadde vi jo ikke blitt informert om på forhånd, så vi måtte først hjem for å hente pass før vi kunne dra på skolen, noe som tok litt tid. Da vi kom fram på registreringskontoret fikk vi beskjed om at vi var for sent til timen vår, men det ordnet seg heldigvis, og vi trengte kun en signatur fra hjelpeskranken for at alt skulle være i orden. Det ble noen timers venting på kontoret, men vi hadde med oss mat og vi fant opp en lek, så det var egentlig ganske greit å vente. 

Etter registreringen kunne vi endelig kjøpe simkort! Vi måtte vise fram stay visa, pass, visum og egne passbilder for å få ordnet det, så det tok litt tid det også. Nå er heldigvis simkortet i boks og det blir aktivert i morgen, så da kan dere der hjemme endelig få noen snapper av noe annet enn leiligheten vår. :)


Det er palmer over alt! Skikkelig sydenstemning :)

Fredag er studiedag her, så det blir langhelg hver eneste helg. Det var deilig å sove lenge i dag og ha skikkelig god tid på morgenen. Nå skal vi ut en tur for å handle inn litt mat og bare nyte fridagen. :)

Christ University

I dag hadde vi vårt første møte på Christ University. Vi møtte Mr. Jino som jobber på CSA på universitetet, og han fortalte litt om hva CSA driver med og hva de har gjort siden de startet i 1999. Etter en stund fikk vi en ganske lang lunsjpause før vi ble med på et lite foredrag om prosjektene til CSA. Der møtte vi noen fra Australia som skal være her i to uker for å se hvordan sosialt arbeid blir utført her. Under foredraget fikk vi også vite at Christ University har jobbet for at campus skal være en "zero waste"-sone. Det er altså et veldig miljøvennlig universitet. De driver blant annet med avfallssortering, resirkulering av papir, sorteringsstasjoner, biogass, og de filtrerer regnvann og avløpsvann som de bruker til vanning av planter. Det var utrolig imponerende å se at de virkelig gjør en så stor innsats i en by som ellers er dekket med søppel. Frivillige studenter fra CSA hjelper også til med å promotere avfallshåndtering rundt i byen ved å bruke blant annet gateteater og plakatkampanjer. Hele campusområdet er utrolig fint! Det er grønt over alt og mange fine blomster å se på. Lunsj utenfor central block

Vi var ikke ferdig på skolen før rundt kl. 18, så det ble en ganske lang dag. Etter omvisning på campus dro vi til Forum mall for å ordne noen passbilder og handle inn litt forskjellig. Vi skulle egentlig få oss simkort i dag, men det fikk vi ikke kjøpt siden vi ikke har fått stay visa enda. Det er mye som må ordnes nå i begynnelsen, men inderne har visst veldig god tid, så vi må nok bare belage oss på å vente. 

Bangalore

De neste fem månedene skal jeg bo i Bangalore for å ha praksis. Jeg kom hit natt til lørdag og skal bo i en leilighet sammen med to venninner fra klassen. Reisen gikk veldig fint, men det var nesten så vi ikke kom oss gjennom passkontrollen fordi vi ikke hadde adressen til leiligheten vi skal bo i. Etter litt om og men klarte vi å få tak i adressen, så vi kom oss gjennom til slutt. Utenfor flyplassen stod en sjåfør klar for å ta oss med inn i byen. Vi hadde hørt mye om den indiske trafikken på forhånd, men det ble allikevel et lite sjokk å få oppleve det selv. Det er tuting og roping på alle kanter, og alle kjører midt i veien uten å ta hensyn til andre. Vi kom oss helskinnet gjennom turen og endte opp i leiligheten rundt kl. 4 lokal tid. Leiligheten er veldig stor med to soverom, to bad, stue, kjøkken og balkong. 

På lørdag våknet vi ikke før kl. 15. Da stod Mr. Rajan utenfor og ringte på. Han viste oss hvordan ting fungerer i leiligheten og ga oss beskjed om når og hvor vi skal møte opp på mandag. Siden vi stod opp så sent måtte vi bare komme oss ut så fort som mulig for å få sett på nabolaget. Vi fant et lite kjøpesenter like i nærheten, så vi fikk kjøpt inn litt saker til leiligheten. Etter den lille shoppingrunden dro vi hjem en tur, før vi litt senere på kvelden dro ut til en restaurant som het The Black Pearl. Det var veldig hyggelig på restauranten med live musikk og masse god grillmat. Det rakk å bli ganske sent før vi kom oss i seng, men vi må jo utnytte fridagene våre.

I dag klarte vi heldigvis å komme oss opp litt tidligere. Martes mormor har en bekjent her i Bangalore, så vi skulle møte han og spise lunsj. Vi tok en rickshaw til restauranten hvor vi skulle møtes. Santha hadde med seg familien på lunsjen og det var utrolig koselig. Da vi var ferdig kjørte de oss til og med for å finne en solbrillebutikk, og kona hjalp oss med å prute i butikken. De kjørte oss videre til et litt større kjøpesenter som het Forum. Der fikk vi kjøpt oss noen indiske hverdagsklær. Etter shoppingen dro vi hjem for å skifte før vi gikk ut for å finne en restaurant vi kunne spise middag på. Vi endte opp på et sted som het Bak Bak Bar. Der var det uteservering og utsikt over nabolaget. Det ble en veldig hyggelig kveld med god mat og godt selskap. 


Middag på Bak Bak Bar
 


Nå sitter vi hjemme i leiligheten og er snart klare for å legge oss. I morgen skal vi endelig få kommet i gang. :)

hits